Nes, het grootste dorp van Ameland

Nes is het dorp waar u aankomt op Ameland. Aan de zuidkant van het eiland liggen de jachthaven en aanlegsteiger. De veerdienst wordt verzorgd door Wagenborg Passagiersdiensten. Vanaf 1932 tot 1948 is er een private veerdienst geweest tussen Ballumerbocht en Zwarte Haan.

Door de aanleg van de afsluitdijk veranderden de stromingen in de Waddenzee waardoor de vaargeulen dichtslibden en de veerdienst onmogelijk werd. Door de Duitsers was er reeds een dienstregeling gestart vanaf de pier van Holwerd naar Nes. De veerdienst werd daarna door Rijkswaterstaat uitgevoerd, maar doordat het rijk privatisering voorstond wordt het sedert 1985 door Wagenborg Passagiersdiensten uitgevoerd.

Totdat het gemeentehuis van Ameland werd verplaatst naar Ballum, was Nes het hoofddorp en telt ca. 1190 inwoners. Een deel van Nes is beschermd dorpsgezicht en er staan tientallen rijksmonumenten evenals het Natuurcentrum Ameland. Er zijn gezellige winkels en vele restaurants. Nes heeft een klokkentoren waar geen kerk aan verbonden is, maar dat diende als zeebaken.

Vanaf de uitkijktoren van Natuurcentrum Ameland, hebt u een mooi uitzicht over de omgeving. De prachtige Sint-Clemenskerk is op 5 februari 2013 door brand verwoest, maar in oude luister hersteld. Benevens deze kerk staat er een Hervormde kerk en een Vermaning in Nes. Noordoostelijk van Nes staat de korenmolen De Phenix.

Bezig met laden